Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 02.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabil fokksnø ligger i leområder. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som enkelte steder kan påvirkes ved stor belastning.

Skredfarevurdering

Oppdatert 2. mai kl. 09.20: Fokksnøflakene som ble dannet torsdag og fredag trenger noe tid til å stabilisere seg, og det kan fortsatt være mulig å løse ut skred i disse.

Det finnes stedvis vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket, men de vurderes til å være generelt vanskelig å påvirke. Vær obs på at det finnes store skavler i nordlige og vestlige heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 2. mai 2020

Snøoverflaten består i hovedsak av vinderodert, hard fokksnø med innslag av småstein og sand etter kraftig vind. På toppen av dette har det kommet 2-15 cm nysnø de siste to dager. På flere vindutsatte steder er det avblåst ned til bakken eller eldre skarelag. Under 300 moh ligger et tynt skarelag i overflaten etter mildvær. Underliggende snø er hard og generelt stabil. Det er mindre snø enn normalt i store deler av regionen etter en kald og tørr vinter.

Det finnes stedvis vedvarende svake lag i snødekket og ved bakken, men overliggende snødekke er hardt og bærende.

Fredag kveld ble det observert flere små, tørre naturlig utløste løssnøskred i fjellsidene noen kilometer fra Longyearbyen.

Det kom ca. 5 cm nysnø i Longyearbyen natt til fredag. Fredag morgen er det på vei til å klarne opp. Det finnes store skavler, spesielt i nord- og vestlige heng etter østavinden forrige uke.

Fjellvær

Fredag 1. mai 2020

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest. -10 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 2. mai 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -12 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS